Beeldende Therapie


Beelden als genezende bron ~ verschillende technieken
 
Meer dan woorden vertellen beelden waar meer evenwicht nodig is. Zelf beeldend werken brengt beweging in gevoelens en gewoontes die vast dreigen te gaan zitten.

Techniek, werkwijze en thema zijn keuzes die afgestemd worden op de individuele cliënt, de situatie en interesse. Gedichten, sprookjes en verhalen en gedichten ondersteunen  de begeleiding of therapie. Waarnemingen van wat groeit en bloeit in de natuur en de seizoenen zijn waardevolle handvatten. Bij beeldend werken wordt geschilderd, getekend en/of gewerkt met klei en bijenwas. Onderstaande uitleg is een keuze uit de vele verschillende mogelijkheden en materialen waarmee de technieken toegepast kunnen worden.

Schilderen

Als we schilderen duiken we onder in de rijkdom van de kleurenwereld. Door kleuren te mengen of juist puur en ongemengd te houden komt het gevoelsgebied in beweging, krijgt de persoonlijke beleving (weer) meer nuance en kleur….. Door op natgemaakt papier te schilderen met aquarelverf worden kleuren beleefd in hun meest glanzende en transparante verschijning. Deze nat-in-nat techniek wordt vaak toegepast. Als de situatie daarom vraagt wordt af en toe ook geschilderd met acryl en plakkaatverf.

Tekenen 
Als we exact proberen weer te geven van wat buiten ons is, zijn we bezig met waarnemend tekenen. Deze tekentechniek sterkt objectief waarnemen en niet oordelen. 

Bij vormtekenen worden basisvormen als cirkel, spiraal, golfbeweging en lemniscaat vanuit de stromende beweging zichtbaar gemaakt. Door te werken met ‘ware’ motieven uit b.v. Longabardische en Keltische kunst ontstaat de mogelijkheid in de stromende tekenbeweging ordening en harmonie te ervaren.

Heel anders is de arceertechniek. Door op het papier met potlood naast elkaar liggende streepjes aan te brengen kunnen door uitsparen vormen ontstaan. Afwisseling in ritme, regelmaat en lengte van de streepjes geeft een speelse en verrassende ontmoeting van licht en duister of verschillende kleurvlakken.

Geometrisch tekenen is verbinding maken met de wetmatigheden van herhaling en spiegeling uit de meetkunde. Deze techniek bevordert rust in je hoofd en leert ordenen. De schoonheid van geometrische tekeningen doet verwondering ontstaan voor de kosmische wetmatigheden van o.a. het pentagram en de zevenster.

Bij dynamisch tekenen vullen we het papier met één lange steeds maar doorgaande lijn. Het is een ademend proces van steeds ontmoeten, kruisen van de lijnen en weer uit elkaar gaan. Bij het afstand nemen wordt het mogelijk in de lijnendynamiek op het papier te zoeken naar verborgen mogelijkheden. Uit ronde lijnen kunnen vogels, vissen, bomen en planten ‘tevoorschijn getoverd worden’. In rechte lijnen kunnen de gevormde wereld van kristallen of steden herkend en uitgewerkt worden. 

Boetseren                                                                                                                      

Werken met klei is je verbinden met de aardse materie, deze zal in eerste instantie koud en stug aanvoelen. Energie en kracht inzetten om de klei te doorkneden en soepeler te maken is een bijzondere en warm-makende ervaring. Ervaren van een brok klei in je handen geeft een sterke tast- en grensbeleving. Scheppen en herscheppen met klei geeft houvast en ontwikkelt gevoel voor harmonie in de drie ruimterichtingen. Drie dimensionale kleivormen maken is jezelf vormgeven: stevig staande werkstukken zijn symbool voor een stevig op zijn voeten staande mens.